ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Egyre többen vásárolnak így Magyarországon: Ceglédről indult az új őrület

2020.01.28. 08:39 Rovat: Közélet
(Fotó: hellovidek.hu / A kép illusztráció!)

A szelektív hulladékgyűjtés csupán az első lépés egy szebb, környezettudatosabb élet felé. Valódi, szemmel látható változás csak akkor érhető el, ha nem torpanunk meg rögtön az első jó gyakorlatot követően. A lehetőségek tárháza végtelen: nemet mondhatunk a fast fashion ruhavásárlásra, készíthetünk házi tisztítószereket és egyszerűen kizárhatjuk életünkből az egyszer használatos műanyag zacskókat. Az utóbbira építve hozta létre a "nemkellzacskó" mozgalmat egy ceglédi vállalkozó édesanya, ami zéró önköltséggel járó kezdeményezésként hódította meg az országot - írja a hellovidek.hu.

 

Ha nem zárkózunk el hermetikusan a változatos csatornákon a nyakunkba ömlő sajtótermékektől, ismerősen csenghet a klímavészhelyzet kifejezés. Bár a bolygón elindult negatív folyamatok régóta ismertek, neves szakemberek és politikusok hada dolgozik azon, hogy elrettentőbbnél elrettentőbb szókapcsolatokat kreáljon, amelyek a még mindig közönyt tanúsító társadalmat végre valódi cselekvésre késztetik. Noha a kormány és a gazdaság malmai lassan őrölnek, egyre több civil kezdeményezéssel találkozhatunk, amik kreatív köntösbe bujtatott tippekkel terelik lakosságot a környezettudatosabb életmód felé.

 

Egyre népszerűbbek a városi és falusi könyvtárakban, boltokban helyet kapó szatyorkölcsönzők, amik az otthon felejtett táska problémájára jelentenek valós megoldást. Egy újabb nejlontáska vásárlása helyett sokkal vonzóbb lehetőség az oda kihelyezett textilbatyu egyikét elemelni, ami garantáltan nem zörög, nem szakad, nem lyukad ki, nem vág bele a tenyérbe, ráadásul még fizetni sem kell érte, csak becsületkassza alapon később visszatenni a helyére. A teljesség igénye nélkül, ilyen pont üzemel az orosházi vásárcsarnokban és könyvtárban, több szegedi bibliotékában, egy hódmezővásárhelyi ingatlanban, a debreceni bababizományiban, egy Fejér megyei zöldségesénél és számos Pest megyei áruházban, szatyorponton.

 

Ezt a lehetőséget ismeri fel egyre több hazánkban működő szupermarketlánc, először a Spar, majd az Aldi, akik pár száz forintért megvásárolható többször használatos, mosható zacskókat, vagy éppen tíz-húsz forintos ökológiailag lebomló zöldséges zacskókat vezettek be a kínálatukba. Bár más kereskedelmi egységek polcain még nem jelentek meg a filléres környezettudatos szütyők, minden bizonnyal csak idő kérdése, és alternatíva kínálkozik majd az műanyag zacskókra, amelyből egy kutatás szerint a világon perceként 1 millió darab kerül használatba, majd körülbelül 25 perc múltán a kukában köt ki.

 

Biznisz helyett vegytiszta környezetvédelem

 

A civil kezdeményezések legtöbbje éppen a bevételorientált vállalkozásokkal szemben definiálja magát, akik számára a legfontosabb a társadalmi felelősségvállalás és a kreatív szemléletformálás. Felhívják rá a figyelmet, hogy a környezettudatos életmódra való fokozatos áttérésnek nem feltétlen velejárója az újabb és újabb vásárlás, helyette érdemes inkább szétnézni a lakásban és a ház körül, mert az alternatív megoldások egy része sokszor már adott, csak föl kell ismerni őket.

 

Egy ceglédi vállalkozó édesanya hasonló szellemiségben indította útjára a nemkellzacsko.hu weboldalát, remélve azt, hogy a környezetvédelem iránti elkötelezettsége előbb-utóbb másban is gyökeret ver majd. Hirtelen váltás helyett Csonka Kata is, sokakhoz hasonlóan, a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdte, majd 4 éve egy, a közösségi oldalon szerveződő hulladék nélküli háztartás témájában szerveződött csoporthoz való csatlakozást követően ébredt rá igazából, mennyi mindent tehet egyénként az élhetőbb jövőért.

 

BŐVEBBEN

 

(Forrás: hellovidek.hu)

Értékelés: 5/1
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.361 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28940652 | Ebben a hónapban: 283851 | Ma: 6001 | jelenleg: 8 | Statisztika