ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. - Holnap Zalán napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló II. rész

2020.10.30. 11:25 Rovat: Közélet
Polgármesteri beszámoló II. rész

A járványügyi helyzetre való tekintettel második alkalommal tartott online polgármesteri beszámolót dr. Csáky András. Évértékelő második rész.

 

(A beszámoló első felét itt olvashatja el.)

Évértékelés

 

Hivatalba lépés

 

"Időközben eltelt egy esztendő, nem árt, ha visszatekintünk erre a sajátságos évre, hogy mi történt a városban. Utólag bevallom, hogy mikor megválasztottak, azt követően szorongva vágtam neki ennek a tevékenységnek. Gyanakvó várakozással teli hangulat fogadott a Városházán, ami teljesen természetes, de már az első napokban nyilvánvalóvá tettem, hogy semmiféle változtatást nem kívánok végrehajtani, mindenki végezze a tevékenységét tisztességesen és semmiféle baj nem lesz. Hamar kialakult az a bizalmi légkör köztem és a Hivatal dolgozói között, ami azóta is tart, és ezúton is ismételten nagyon köszönöm a Hivatal dolgozóinak az áldozatos munkájukat." - emlékezett vissza a hivatalba lépésre a városvezető.

 

Munka a veszélyhelyzet alatt

 

"A költségvetés és a ciklusprogram elfogadása az első hónapokat kitöltötte lényegében, azt követően pedig jött a járvány, ami új feladat elé állította az önkormányzatot. A márciusban kihirdetett veszélyhelyzet, majd az azt követő kormányzati döntés lényegében a testület működését felfüggesztette, néhány kivételével a polgármester jogosítványává tette a döntéseket. Én ezzel a helyzettel nem éltem vissza. Minden döntés előtt vagy a frakcióvezetőkön keresztül, vagy a képviselőkkel az előterjesztésekről kikértem a véleményt és elmondhatom, hogy az adott időszak alatt minden döntés konszenzussal született meg."

 

Koronavírus

 

"Ha már járvány, tekintsünk vissza erre az időszakra, hogy ez mennyiben érintette a várost. Jóformán minden nap a járványügyi hivataltól az adatokat megkaptam. Szeptember 30-ig járványügyi megfigyelés alá ceglédi honfitársaink közül 356 fő került, (ez azt jelenti, hogy külföldről tértek haza, valószínűleg munkavállalók, automatikusan karanténba kerültek). Járványügyi zárlat, azt jelenti, hogy az adott személy igazolt beteggel találkozott, ez 486 főt érintett és a harmadik, a járványügyi elkülönítés, azaz igazolt beteg esetében 76 személyről van szó. Külön azokról, akik kórházba kerültek, ne adj Isten elhunytak, adatokat a járványügyi hatóság nem közölt. Informálisan tudunk sajnos 1-2 halálesetről is." - ismertette az eddigi számokat dr. Csáky András. - "A járványüggyel kapcsolatban plusz költségek is felmerültek, amit a költségvetés utólag, amennyiben jogosnak ítélik meg, meg fogják téríteni. Az ezzel kapcsolatos igényünket benyújtottuk. Személyi jellegű kiadás több mint 20 millió ft volt, dologi kiadás több mint 9 millió ft. Erre szükség is van, hiszen nagyon megsínylette nem csak az országos, hanem a helyi gazdaság is a járványt. Szeptember 30-ig a költségvetésben beállított bevételhez képest 670 millió forinttal kevesebb jött be a kasszánkba. Ebben benne van a súlyadó elvonása is, ami 128 millió forint, de a különböző befizetések is csökkentek. Minden forrásra szükségünk van, azt elmondhatom és erre büszkék is lehetünk, hogy az év végéig a város likviditása biztosítva van. Napról napra nézzük a pénzügyi helyzetet, a cégek esetében is és csak a legszükségesebb kiadásokra költünk. Amikor a veszélyhelyzet kihirdetésre került, akkor rögtön hoztunk egy döntést, hogy csak kötelezően ellátandó feladatokat finanszíroz a város. A beruházások tekintetében életveszély elhárítás illetve állagmegóvás jöhet szóba, valamint a pályázatokhoz kapcsolódó önrész kifizetése." Szólt arról is, hogy az idei év likviditása tehát rendben van, a jövő év első negyedéve azonban bizonytalan, hiszen időközben megváltoztak a beszámolási- és adófeltöltési kötelezettségek, így nem látják előre a jövőt, de bizakodva tekintenek rá.

 

Trágyaszag kérdése

 

"Polgármesterségem első hetében felkerestem az egyik legnagyobb állattartót, akiről feltételezzük, hogy az időnként megjelenő trágyaszagnak a "tulajdonosa", az ő tenyészetéből árad ez a szag. Megállapodtunk, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja ezeket a szaghatásokat. Időközben azonban kiderült, hogy nemcsak egy helyen tartanak Cegléden sertéseket. A sajtóban is megjelent, hogy egy másik állattartónál komoly gondokat talált az állategészségügyi hatóság és a korábbi feljelentések kapcsán a rendőrség mindig azzal hárította el a nyomozást, hogy nem lehet egyértelműen behatárolni a szag forrását. Én azt gondoltam, hogy az egyik megoldás az lehetne, hogy a 2012-ben elfogadott törvénymódosítás, - amely kivette az önkormányzat kezéből a rendeletalkotási jogot az állattartásra vonatkozóan - azt támadjuk meg az Alkotmánybíróságon. Időközben azonban változott az ezzel kapcsolatos törvény." - mondta a polgármester. Hozzátette: alkotmányjogi panasszal lehetett volna élni 50 napig akkor, amikor a parlament ezt a törvénymódosítást befogadta, ám ez nem történt meg annak idején, tehát ez az út bezárult. - "A másik út, ami szóba jön, továbbra is, hogy az országgyűlési képviselőn keresztül törvénymódosítást kezdeményezünk. Lényegében az első testületi ülésen ez megtörtént, amit egy határozatban elfogadott a testület. Felkértük Földi László országgyűlési képviselő urat, hogy az általunk elkészített törvénymódosító javaslatot nyújtsa be a parlamentbe. Ha ismét visszaállna a régi rend és a települések jogot kapnának arra, hogy a területükön az állattartást szabályozzák, akkor előrébb lennénk. Ez a módosítás nem történt meg, néhány hónappal ezelőtt, amikor képviselő úr is jelen volt a testületi ülésen valaki rákérdezett és akkor azt a választ kaptuk, hogy kormánymegbízotti és államtitkári egyeztetést követően nem aktuális a kérdés. Bízunk benne, hogy a jövőben az lesz.

 

VÉDA kapu

 

"A tavalyi tragikus eseményt követően még az előző testület hozott egy határozatot, hogy kezdeményezzék a Kossuth Ferenc utcán egy VÉDA kapu felállítását. Ez a kezdeményezés megtörtént, a Pest Megyei Rendőrkapitányság illetékes osztálya válaszlevelében jogosnak ítélte az ilyen jellegű igényt és egyeztetést kezdeményezett. Ez már november közepén zajlott le, amikor már én voltam a polgármester." - elevenítette fel az előzményeket a polgármester. Mint mondta: az egyeztetés keretén belül kijelölésre került a majd felállítandó kapu helye, ez a Múzeum utca síkjába esne és akkor ott az hangzott el, hogy egy úgynevezett Speed Cam kamera van kipróbálás alatt és ha a tesztelés eredménnyel zárul, akkor azt felállíthatják. - "A tesztelést végző informatikai céggel folyamatos kapcsolatban álltunk, tájékozódtunk, hogy áll a tesztelés, kedvező eredményeket kaptunk. Január végén lezáródtak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, az jött, hogy sikerült a tesztelés. Ennek az információnak a birtokában levéllel fordultam az országos főkapitányhoz, hogy engedélyezze a kamera felállítását, természetesen a város költségvetéséből. A költségvetés elfogadásakor egyébként külön forrást biztosítottunk erre a célra. Sokáig nem kaptam választ, hiszen a járvány is felborított mindent. Ismételten rákérdeztünk a cégnél hogy rendben van-e minden, ők megerősítették, hogy a tesztelés rendben van, majd augusztusban ismételten levéllel fordultam a főkapitányhoz. Szeptember végén válasz is érkezett, hogy semmilyen formában nem tudja sem VÉDA kaput, sem egyéb kaput felhelyezni. Biztosított arról, hogy a helyi rendőrség fokozottan ellenőrzi e területet. Időközben az interneten egy másik sebességjelző táblát találtam, ami általában a település bejáratánál és kimenetelénél helyeznek ki, ami mutatja a sebesség túllépést és ki van írva, hogy lassíts." Ennek a táblának van egy olyan változata, amiben 2 kamera van, egy nappali és egy éjjeli, ami akkor, ha valaki az adott sebességet átlépi, felvételt készít.

 

"Úgy gondoltam ez jó lesz, felállítjuk ezt a táblát, és ha szabálysértés történne, akkor átadjuk a felvételeket a rendőrségnek intézkedés céljából. Ezzel az anyaggal Török Csaba kapitányhoz elmentem és megkérdeztem, mi az álláspont ezzel kapcsolatban, ez megoldás lehet-e? Azt ígérte konzultál a vezetőséggel és majd értesít az eredményről. Másnap hívott, hogy sem a Pest Megyei-, sem az Országos Rendőrfőkapitányság nem támogatja ezt, ilyen felvételeket ők eljárásban nem használhatnak. Néhány önkormányzatnál használnak ilyet, például Őrbottyánban is. Az ottani jegyzőt felhívtam ezzel kapcsolatban, időközben jogászokkal is konzultáltam, hogy nekik mi a véleményük akkor, ha egy ilyen felvétellel, kvázi ismeretlen tettes ellen feljelentést teszek a rendőrégnél, akkor nekik kötelességük-e eljárni? Azt mondták a gépkocsi adatai, a rendszám személyes adatnak minősül, ezért ilyen célból nem lehet felhasználni, csak nagyon kötött formában." Ezt követően állásfoglalást kért ezzel kapcsolatban. "Más helyről megkaptam a korábbi állásfoglalását az adatvédelmi hivatalnak, amiből az következett, hogy a rendszám valóban egy személyes adat, szabadon nem rendelkezhetünk vele. Az őrbottyáni jegyző pedig azt mondta, hogy számára a rendőrség azt közölte, hogy ezekre a kamerákra az objektív felelősség elve nem terjed ki. (Ami azt jelenti, hogy ha valakit lefényképeznek az országúton a VÉDA kamerával, az ilyen elv alapján a gépkocsi tulajdonosa felelős ezért a büntetésért.) Jelen esetben ezeknél a kameráknál, ami Őrbottyánban is felállításra került, a rendőrség álláspontja az volt, hogy ha ő a gépkocsi tulajdonosát kihallgatja, és az azt mondja hogy nem ő vezette a gépjárművet, nincsen joguk eljárni az ügyben." Dr. Csáky András végezetül elmondta: nem adják fel és a megoldáson dolgoznak továbbra is.

 

Patkós Irma Művészeti Iskola

 

A harmadik téma volt a PIMI ügye. "Évtizedekkel ezelőtt az önkormányzat a Törteli úton levő laktanyát oktatás és szociális, sport célokra megkapta. Időközben gazdasági célokra néhány épület értékesítésre került. Utólag érdeklődtem, hogy ennek mi képezte a jogalapját, de erre választ nem kaptam. Korábban a testület egyszer már tárgyalta ezt a kérdést. Olyan javaslat hangzott el, hogy adjuk vagyonkezelésbe, ezt a törvény azonban nem engedi. Maga az iskola mindenféleképpen tulajdonba szeretne kerülni, ahhoz hogy ő pályázatokon indulhasson, illetve szponzorokkal tudjon tárgyalni. Testületi ülésen szóba került, hogy lényegében nem is adható oda a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján. Én állásfoglalást kértem az illetékes minisztériumtól, megjött a válasz: arra a célra, amire a PIMI kéri az épületegyeséget, azt nyugodtan átadhatjuk." - fogalmazott, majd kitért arra is: ez akár még az idei évben megtörténhet, hiszen még két testületi ülés van az idei évben és erről tárgyalni fognak. Hozzátette: ez a városnak is az érdeke, így bízik abban, hogy ezzel kapcsolatban pozitív döntés fog születni.

 

Beruházások

 

"Gazdaságilag nagyon nehéz esztendő van mögöttünk, de ennek ellenére az élet nem állt meg és a beruházások szép számmal valósultak meg. A beruházások egy része már korábban kezdődött, vagy korábbi döntés eredményeként készült el, de vannak azért újak is. Ilyen például az alkonykapcsoló kérdése. Mindig probléma volt, hogy későn kapcsolják be a közvilágítást. Az átállást nem volt egyszerű elintézni, hiszen több önkormányzat is a rendszer részese, de bő egy hónappal ezelőtt átállt a rendszer az alkonykapcsolóra. Egy-két finomhangolás történt azóta, de működik a rendszer. A Puskaporos utca teljesen új aszfaltburkolatot kapott. A Kossuth Ferenc utca Széchenyi út és vasútállomás közötti résznek a felújítása most van folyamatban, néhány héten belül befejeződik. A Kazinczy utca is új aszfaltburkolatot kap a közeljövőben. Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a mozi tetőszerkezetének a felújítása nélkülözhetetlen, hiszen komoly beázások keletkeztek a nagy esőzések következtében. Ez a beruházás is a végéhez közeledik. November 13-án országzászlót állítunk, a Trianoni emlékévhez kapcsolódóan. Kerékpárutak kerültek átadásra, a pesti úton Az ALDI-ig, illetve a Külső-Kátai úton. Ez utóbbinál a világítás még nem megoldott, de ennek a megoldása az áramszolgáltatótól függ. Teljesen új aszfaltburkolatot kapott az Ipartelepi út, illetve a Keleti feltáró út is. A Szent Imre herceg út felújítására pályázatot nyertünk, ez már az idei esztendő történése, folynak az előkészületek, jövő évben az is teljesen felújításra kerül. A Jászberényi úti felüljáró kapcsán elmondható: itt korábban pályázati pénzt nyert a város kerékpárút építésére. Sikerült a Közútkezelővel megegyezni arról, hogy előtte magát a felüljárót is felújítsuk. A Közútkezelő saját költségén, mintegy 200 milliós beruházással felújítja a felüljárót. Ez azzal jár, hogy 30 napra le kell zárni a forgalom elől. A gyalogos illetve a kerékpáros forgalom ez idő alatt is biztosított, kijelölésre kerültek a kerülőutak is. Várhatóan november második hetében indulnak a munkálatok. A belterületi csapadékvíz elvezetés II. üteme is elindult. Fontos hogy a szennyvíztisztító telep is 6 milliárdos felújításon esik át. És nagy öröm, hogy végre elkezdődik a Gál József Sportcsarnok felújítása is.

 

(Kép: korábbi felvétel/Forrás: Dr. Csáky András facebook)

Értékelés: 5/3
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.247 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28618819 | Ebben a hónapban: 498633 | Ma: 11777 | jelenleg: 4 | Statisztika