ENGLISH DEUTSCH
Ma 2017. március 25. szombat, Irén napja van. - Holnap Emánuel napja lesz. Az időjárás most: 7 °Cközepesen felhősközepesen felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Mai mozi műsor

13:15 Patkós Irma terem
A szépség és a szörnyeteg

Jegyfoglalás »

 
14:00 Huszárik Zoltán terem
A művészet templomai: Botticelli - Dante pokla

Jegyfoglalás »

 
15:30 Patkós Irma terem
A szépség és a szörnyeteg

Jegyfoglalás »

 
15:45 Huszárik Zoltán terem
A fehér király

Jegyfoglalás »

 
17:30 Huszárik Zoltán terem
Kojot

Jegyfoglalás »

 
17:45 Patkós Irma terem
Kong: Koponya-sziget

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Az éjszaka törvénye

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Némaság

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/19 bejegyzés:10/187

Lenyűgöző váci eredmények az INAS fedettpályás Európa-bajnokság »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 22. szerda, 10:47
Lenyűgöző váci eredmények az INAS fedettpályás Európa-bajnokság
A magyar indulók emlékezetes szereplése és az esemény kiváló lebonyolítása jellemezte a Prágában lebonyolított 8. INAS Fedettpályás Európa bajnokságot. Megyénket két váci sportoló is képviselte. Keresztesi Erika 800 méteres síkfutáson

A magyar indulók emlékezetes szereplése és az esemény kiváló lebonyolítása jellemezte a Prágában lebonyolított 8. INAS Fedettpályás Európa bajnokságot. Megyénket két váci sportoló is képviselte. Keresztesi Erika 800 méteres síkfutáson bronzérmet, a 4*400 méteres váltófutás tagjaként aranyérmet szerzett. A magyar csapat egyetlen férfi versenyzője, a súlylökő Szöllősi István, egyéni csúccsal lett ezüstérmes. Edzőjük a szintén váci Szikora Gyula.

Oroszi Zsuzsanna  szövetségi kapitány elmondta: a magyar csapat teljesítménye duplán bámulatra méltó, hiszen a három nap alatt megrendezett versenyen egy nap alatt több versenyszámban is indultak. Az előfutamok, középfutamok és a finálék egész napos terhelése ellenére dobogóra tudtak állni, ez felkészülésüket és sportolói kvalitásukat dicséri.

További eredmények megtekintése.

Forrás: https://atletika.hu/hu

Pályázat KKV-k részére »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 21. kedd, 14:23
Március 16-tól pályázhatnak a közép-magyarországi régió KKV-i a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című pályázatra (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16) A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása

Március 16-tól pályázhatnak a közép-magyarországi régió KKV-i a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című pályázatra (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16)

A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2017. március 16-tól 2019. március 18- ig lehetséges. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik. 

Keretösszeg 11,7 milliárd forint, amelyből a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön keretösszege egyaránt 5,8 milliárd forint.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft.
Az igényelhető kölcsön összege: minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft.
Az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.
A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttes támogatási intenzitása mikro-, kis- és középvállalkozás esetében, a beruházás céljának függvényében maximum 55%, illetve 70% lehet.
A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, a kamat 2%/év.

Részletek:https://www.palyazat.gov.hu/vekop-511-512-16-vllalkozsok-megjul-energia-hasznlatval-megvalsul-pletenergetikai-fejlesztseinek-tmogatsa-a-kzp-magyarorszgi-rgiban-kombinlt-hiteltermkkel-1

www.pestmegye.hu

Emeletes vonatok jönnek a monori vonalra »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 21. kedd, 14:18
Emeletes vonatok jönnek a monori vonalra
Megszületett a megállapodás a svájci Stadler Bussnang AG és a MÁV-Start Zrt. között arról, hogy a svájci cég gyártja a magyar vasúttársaság új, emeletes elővárosi motorvonatait. Stadler Kiss motorvonatok várhatóan

Megszületett a megállapodás a svájci Stadler Bussnang AG és a MÁV-Start Zrt. között arról, hogy a svájci cég gyártja a magyar vasúttársaság új, emeletes elővárosi motorvonatait.

Stadler Kiss motorvonatok várhatóan a 100a vonalon (Budapest Nyugati – Kőbánya-Kispest – Monor – Cegléd – Szolnok) fognak először megjelenni, ahol a csíkos ingákat váltják majd.

A vonatok csatolhatóak lesznek egymással és a meglévő Flirt egységekkel is, így a Start számára nagy variációs lehetőséget nyújtanak majd, könnyebben lehet a szükséges kapacitásokat kiszolgálni – írta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a Facebook oldalán.

Az ígéretek szerint nyáron a Balaton déli partján is megjelenhetnek, ahol nem csak a nagy utasszállító kapacitás, de a nagy kerékpárszállító kapacitás is sikerre ítéli a bevetésüket. Az egyik vagon alsó része ugyanis az üléseket kiszedve kerékpárszállítóvá alakítható így akár 72 db kerékpárt is kulturált körülmények között lehet szállítani, és az utascsere ideje is jelentősen rövidülhet.

Forrás: VEKE

Jelentős beruházást hajt végre Gödöllőn a GlaxoSmithKline »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 14. kedd, 13:31
Jelentős beruházást hajt végre Gödöllőn a GlaxoSmithKline
A GlaxoSmithKline (GSK), a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre - jelentette be Szijjártó

A GlaxoSmithKline (GSK), a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte: a védőoltások iránt a világban egyre nő a kereslet, ehhez alkalmazkodik a gödöllői gyár is az új beruházással. A gödöllői gyárban termelt gyógyszeralapanyagok világszerte több millió csecsemő és kisgyermek védelmét biztosítják - tette hozzá a miniszter.

Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft., a GSK gödöllői gyárának igazgatója elmondta: a fejlesztés eredményeként a magyarországi gyár tevékenysége kiegészül, és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő diphteria és tetanusz vakcina komponenseket.

Szijjártó Péter elmondta: a GSK gödöllői gyára nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar tavaly 788 milliárd forint termelési értéket állított elő, az itt megtermelt termékek 83,5 százalékát külföldön adták el. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyógyszeripar külföldön is versenyképes - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, 26 000 dolgozót foglalkoztatnak a magyar gyógyszeriparban. A miniszter kiemelte: a mostani 18 milliárd forintos beruházást a magyar kormány 1,8 milliárd forintos készpénz-támogatásban részesíti. A beruházással a gödöllői gyár stratégiai szerepét tovább erősíti a GSK hálózatán belül, ráadásul a raktárkapacitás bővítése és egy új gyógyszeripari alapanyaggyártó üzem építése lehetővé teszi azt, hogy a GSK Gödöllőn előállított termelési értéke háromszorosára emelkedjék, és rövid időn belül komoly technológiai fejlesztések is lesznek - mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: a GSK brit vállalat, és ismeretes, hogy Nagy-Britanniáról az elmúlt időszakban számos hír látott napvilágot, hiszen a brit polgárok úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, "amely sajnálatos döntés a mi szempontunkból". A döntést tiszteletben kell tartani, "hiszen kizárólag a britek vannak felhatalmazva arra, hogy Nagy-Britania jövőjéről döntést hozzanak" - emelte ki. Úgy látjuk, az Európai Unió számára mind gazdasági, mind politikai szempontból óriási veszteséget okoz a britek kilépése - mutatott rá a miniszter. "Nekünk magyaroknak az az érdekünk, hogy Európai Unión belül ne hagyjuk elharapózni azt a hangulatot, amely meg akarná büntetni a briteket a kilépési döntés miatt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: Nagy-Britannia esetében a hetedik legnagyobb magyarországi beruházóról, és a 11. legnagyobb kereskedelmi partnerről van szó, Magyarország számára borzasztóan káros lenne, ha olyan megállapodás jönne létre Nagy-Britanniával, amely a brit-európai és a brit-magyar kereskedelmi, befektetői forgalom elé akadályokat gördítene.
Kifejtette, Magyarországnak az az érdeke, hogy fair Brexit jöjjön létre, tisztességes megállapodás legyen az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Egyrészt azért, hogy kölcsönösen garantálják az állampolgárok jogait, akik már Nagy-Britanniában dolgoznak, élnek, illetve a "lehető legstratégiaibb" kereskedelmi-befektetői együttműködés maradhasson fönn az EU és Nagy-Britannia között - nyomatékosította a külgazdasági és külügyminiszter.
A gödöllői gyár igazgatója utalt arra: a gödöllői gyártóegység az elmúlt évtizedben bebizonyította, hogy világszínvonalú, magas hozzáadott értéket képvisel a GSK hálózatán belül, amely jó alapot adott a kapacitások további bővítéséhez

Christopher Hunley kiemelte: a mostani projekt lehetőséget ad arra, hogy a vakcinagyártásban szerzett tapasztalataikat kihasználva egy szélesebb körű termékportfolió gyártásához járuljanak hozzá, ezzel pedig nemcsak technológiai fejlesztés valósul meg a gödöllői gyárban, hanem a GSK hálózatán belül a gödöllői gyár stratégiai fontossága is megnő.

MTI

Regionális központként működik a UPS vecsési bázisa »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 08. szerda, 09:01
Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen az Airport City logisztikai park területén.

Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen az Airport City logisztikai park területén.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen kiemelte, hogy a UPS amerikai központú globális logisztikai cég Magyarországon olyan stratégiai iparágazatban fektetett be, amely 300 ezer embernek ad munkát. Az államtitkár hangsúlyozta: az amerikai befektetések részesedése Magyarországon egyre növekszenek.

Nando Cesarone, a UPS európai régiójának elnöke elmondta, hogy a cég magyarországi teljesítménye jelentősen hozzájárul a globális fejlődésükhöz. Emlékeztetett arra, hogy a UPS 430 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 220 országban van jelen, 10 millió ügyféllel rendelkezik, ebből Európában 45 ezerrel. Kiemelte, hogy Európában a folyamatos növekedés érdekében 2 milliárd dollár fejlesztést hajtanak végre, amelynek egy része már megvalósult.

Az amerikai cég tavaly nyáron tette közzé, hogy kétmillió dollárból logisztikai központot hoz létre a UPS Magyarország Vecsésen.

Az ünnepségen David Kostelancik, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ügyvivője kiemelte a két ország közötti kapcsolatokat, és méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit, amelyet a gazdasági együttműködés fejlesztéséért tesz.

Jim Kearney, a UPS Magyarország vezetője ismertette, hogy a zöldmezős beruházásban épült létesítmény a korábbi magyarországi csomagszortírozónál háromszor nagyobb, 5200 négyzetméter alapterületen helyezkedik el.

A UPS tájékoztatása szerint a vecsési bázis nemcsak a magyarországi, hanem regionális központként is működik majd, innen irányítják a magyar, a román és a görög operációt.

A vecsési központban 140-en dolgoznak több műszakban, itt alakították ki a UPS Magyarország székházát, továbbá a cég kiscsomag és teheráru továbbítási üzletágainak irodáit. A UPS 1989 óta van jelen Magyarországon eleinte az In Time Kft.-n keresztül, majd 1997-ben önálló magyar képviseletet alapított, 2013-ban megvásárolta a Cemelog társaságot, Kelet-Közép-Európa legnagyobb egészségügyi logisztikai vállalatát, amely azóta UPS Healthcare Hungary néven leányvállalatként működik. A UPS hét magyarországi létesítményében több mint 350 munkavállalót foglalkoztat, nyolcvan járműből álló flottával rendelkezik, kiscsomag szállítási, ellátásilánc-megoldás, illetve egészségügyi logisztikai szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

Fotó: Szántó András

Átadták a szigetszentmiklósi Igazgatási Központot »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 06. hétfő, 10:18
Átadták a szigetszentmiklósi Igazgatási Központot
A több mint nyolcezer négyzetméteres új létesítményben 270-en dolgoznak.

A több mint nyolcezer négyzetméteres új létesítményben 270-en dolgoznak.

Az igazgatási központot Orbán Viktor miniszterelnök adta át. 

Szigetszentmiklós is egy dinamikusan fejlődő település, amelynek lakossága 1990 óta megduplázódott, így már kinőtte régi intézményeit. Egy romos épület megvásárlásával és felújításával új igazgatási központ jött létre – mondta.

Rámutatott, a település önerőből nem lett volna képes új igazgatási központjának létrehozására, ezért kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra. Az új közigazgatási központ elkészült, és 270 dolgozó munkahelye lesz.

 Fotó: Katona László (Pest Megye Lapja)

A miniszterelnök hozzátette: ezzel a 2010-ben indult program lezárult, pénteken átadták az utolsó kormányablakot is. Emlékeztetett: a mára több mint 1500 féle eljárás elintézésére lehetőséget adó egységes kormányablakok kialakítását Navracsics Tibor kezdte el miniszterként és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta le a folyamatot.

A munka céljának nevezte, hogy az átalakított közigazgatás méltó legyen az ezeréves keresztény államhoz, de megfeleljen a 21. századi modern társadalom elvárásainak is.

Az átadón részt vett Szabó István, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa.

MTI

Fotó: Katona László, Pest Megye Lapja

Elismerő díjat kapott a kiadványunk! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. március 02. csütörtök, 09:47
Elismerő díjat kapott a kiadványunk!
A Magyar Levéltárosok Egyesülete "Az Év Levéltári kiadványa 2016" pályázaton II. díjban részesítette a Pest megye évszázadai kiadványt. 

A Magyar Levéltárosok Egyesülete "Az Év Levéltári kiadványa 2016" pályázaton II. díjban részesítette a Pest megye évszázadai kiadványt. 

A Pest megye évszázadai – Hivataltörténeti áttekintés című kötet az eddig egyedülálló megyei közigazgatás-történeti összefoglalás mellett gazdag illusztrációs anyagot is tartalmaz.

 

Hosszú munka után 2017-ben végre az MNL Pest Megyei Levéltára is csatlakozhatott a megyei archontológiát megjelentető intézmények sorához. Egy tudományos igényű, jól használható, optimálisan bővíthető, emellett reprezentatív kiadvány készült el.

A Pest megye évszázadai kötet három nagy fejezetre bontva foglalja össze Pest megye területi változásait, a fontosabb feladat- és hatáskörök alakulását, valamint a hivatalok működését. Ezt egészíti ki a megyei vezetők életrajzainak gyűjteménye. A kiadványt a hagyományos archontológiai adatsorokat tartalmazó online állomány teszi teljessé, mely a Levéltár honlapján érhető el (mnl.gov.hu/pml, Segédletek menüpontban)

A kötet Pest Megye Önkormányzata támogatásával készült el.

Kiadó: Pest Megye Önkormányzata és az MNL Pest Megyei Levéltára

Főszerkesztő: Dr. Schramek László; Szerzők: Berényiné Kovács Gyöngyi, Fodor Dorotytya, Fuchs György, Gaálné Barcs Eszter, Györgyi Csaba, Kiss Anita, Magyar Endre Lénárd, Dr. Schramek László, Somogyi László
Szerkesztő: Kiss Anita
Nyomdai előkészítés: Rába Endre. Bp., 2016.

A kötet a Pest Megyei Levéltárban vásárolható meg, elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-1 455-9050.

Gratulálunk a MNL Pest Megyei Levéltár munkatársainak az elismerő díjhoz!

www.pestmegye.hu 

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta az idei Hit pajzsa díjat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 25. szombat, 16:27
Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta az idei Hit pajzsa díjat
Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Bolberitz Pál egyetemi

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Bolberitz Pál egyetemi tanár, a díj első kitüntetettje adta át szombaton Budapesten.

Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarországnak nem a rendszerváltó politikusok egyezsége hozott változást, hanem azoknak az embereknek a bátorsága, akik a némaság idején megszólaltak, akik vállalták hitüket, az együttérzést és a cselekvést a "közöny és a passzív elfogadás" napjaiban. Úgy fogalmazott: "azért állhatunk ma itt, mert volt néhány bátor ember, aki életben tartotta a fényt, és vigyázott arra, ami jó: a közösségre, a hitre, a családokra és a nemzeti örökségre".

Szabó István kitért arra: fontos, hogy a kommunizmus emléke ne váljon "csak történelemmé". "Ne engedjük, hogy az idő könyvekbe száműzze a valóságot", ahol "a mennyiség olyan függöny, ami jól mutat", de eltakarja az emberek emlékeit. A kommunizmus nem "színpadi tragédia", hanem bűn, emberek követték el emberek ellen, mint ahogy emberek voltak azok is, akik vállalták, hogy szembeszállnak velük.

Szabó István (fotó: Katona László, Pest Megye Lapja)

Bolberitz Pál a díjazottat méltatva ismertette: Pásztor Győző 1933-ban született Újpesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1955-ben végzett matematika-fizika szakon. A teológiát Egerben végezte, 1961-ben szentelték pappá.
A pártállam titkosszolgálata felfigyelt rá, nem végezhetett lelkipásztori szolgálatot, ezért a Fővárosi Vízműveknél lett vízóra-leolvasó. Később Kiskunhalason, majd Hódmezővásárhelyen volt káplán, 1981 óta plébános a Pest megyei Dabas-Sáriban.
Pásztor Győző mindig szívügyének tekintette az ifjúság formálását, ezért 1993-ban újraalapította a katolikus általános iskolát Sáriban. Ezzel "nagy vihart kavart a rendszerváltás utáni Magyarországon, különösen a baloldali sajtóban". Pásztor Győző azonban "erős hittel állta a sokszor nemtelen, igaztalan támadásokat" - hangzott el.

Pásztor Győző az elismerést megköszönve elmondta: felszentelése után 28 évet kellett várnia, hogy papként az oltárhoz állhasson.
Felidézte: a Fővárosi Vízművekhez más, szolgálattól eltiltott paptársát is sikerült beprotezsálnia, így abban az időben Budapesten öt felszentelt pap dolgozott vízóra-leolvasóként. Később, már alföldi falvakban szolgálva akár egyetlen hittant tanuló diák kedvéért is elmotorozott a tanyasi iskolákba, mert a hitoktatásban látta a jövő zálogát. És az egy hittanos mellett ilyenkor a többi diák is láthatott hetente egyszer egy papot - mondta.

Pásztor Győző (fotó: Katona László, Pest Megye Lapja)

Pásztor Győző kitért arra: Dabas-Sáriban a kommunizmus idején államosított katolikus általános iskola újraalapítását azért tartotta fontosnak, mert tudta, hogy heti egy-két hittanóra nem képes ellensúlyozni a heti harminc órában tanító vallásellenes tanárok munkáját, és a tankönyvekét, amelyek szerint a tudomány és a hit nem összeegyeztethető.

"A hit pajzsa őrzött életemben, amikor támadtak és azzal védtem híveimet", amikor őket bántották - fogalmazott Pásztor Győző.
A Hit pajzsa díjat - amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából adományoznak 2002 óta minden évben - Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő és Gyurkovics Tibor író alapította. A díjat azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.

Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

MTI, fotó: Katona László (Pest Megye Lapja)

70 éve lett közgyűjtemény a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 24. péntek, 11:24
70 éve lett közgyűjtemény a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény
A Blaskovich Múzeumban március 10-től május 2-ig tekinthető meg egy időszaki kiállítás, amely a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény megmentésének, múzeumi gyűjtőhellyé, majd múzeummá válásának folyamatát tárja a nagyközönség elé.

A Blaskovich Múzeumban március 10-től május 2-ig tekinthető meg egy időszaki kiállítás, amely a tápiószelei Blaskovich-gyűjtemény megmentésének, múzeumi gyűjtőhellyé, majd múzeummá válásának folyamatát tárja a nagyközönség elé.

A bemutató során az 1940-es, 1950-es évek ásatásai során feltárt régészeti leletek mellett olyan történeti dokumentumokat ismerhet meg a látogató, amelyek soha sem szerepeltek még a nyilvánosság előtt.

Az orosz nyelvű kézzel festett tábla és hímzett karszalag a múzeum/muzej létére hívta fel a katonák figyelmét, mivel a Nemzeti Múzeum főigazgatója menlevelet adott a Blaskovich testvérpárnak. 1944. október 4-én kelt irat szerint az európai kultúra nevében védelmet és kíméletet kér a tápiószelei Blaskovich kúriában őrzött műgyűjtemény és régészeti leletek számára. A négy nyelven megfogalmazott levél sajnos éppen oroszul nem készült el.

A tárlat sarkalatos tárgya az ezüst dísztál, amit a Blaskovich testvérpárnak dr. Ferttich Nándor régész-ötvösművész arra az alkalomra készített, hogy a múzeum átvészelte a háborús és zűrzavaros időket. Ez a remekmű azért készülhetett, mert Fettich Nándor régész-akadémikus vezette 1938-ban a tápiószelei szkíta temető feltárását és személyével a fivérek mély barátságot alakítottak ki. A második világháború után dr. Fettich Nándor, majd dr. Párducz Mihály a MNM régészeti tárának vezetőiként segítették a Blaskovich fivéreket abban, hogy régészeti és műgyűjteményük védelmet kapjon. Ez a szándék valóra vált azzal, hogy az Országos Magyar Történeti Múzeum igazgatótanácsa 1947. május 10–én Múzeumi Gyűjtőhellyé nyilvánította a Blaskovich testvérpár tápiószelei 304. és 312. hr. számú ingatlanait. A közgyűjteménnyé formálódás folyamatát erősítette Nemzeti Múzeum lépése, miszerint a Blaskovichokkal kötött megállapodás alapján és a felettes szerv hozzájárulásával, vidéki tagintézményt létesített Tápiószelén.

A kiállítás során tablóba rendezetten a korabeli dokumentumok, levelek, naplójegyzetek, fotók segítségével mutatjuk be azt a folyamatot, ahogyan 1945 után 1947-re megmentődött a Blaskovich kúria anyaga, folytatódtak a régészeti feltárások sora.

1947 őszén újra indult a szkíta temető ásatása. A régészeti munka folytatódott az 1950-es években. 1951 ősze újabb mérföldkő volt a tápiószelei Múzeumi Gyűjtőhely életében, miszerint az MTA és a Nemzeti Múzeum fejlődéstörténeti, régészeti kiállítást szervezett a Blaskovichok korábbi vendégházában, a gyűjtőhely egyik épületében.

www.blaskovichmuzeum.hu

Egymilliárd forintos beruházás a reptéren »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2017. február 21. kedd, 14:29
Egymilliárd forintos beruházás a reptéren
Egymilliárd forintos beruházást hajt végre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó BUDPORT Handling Kft.

Egymilliárd forintos beruházást hajt végre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó BUDPORT Handling Kft.

A cég a legmodernebb, a kiszolgáláshoz szükséges eszközöket szerezte be tisztán saját forrásból és 150 új munkahelyet hoz létre a repülőtéren. A beszerzés több lépcsőben május végéig fejeződik be, a BUDPORT egyebek közt utaslépcsőket, csomagszállító járműveket, repülőgép-mozgató berendezéseket vásárolt. Hangsúlyozták: minden szükséges tárgyi és személyi feltétel rendelkezésre áll majd minden típusú járat, akár óriásgépek kiszolgálásához is.

A száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás 2015 végén szerezte meg a teljes körű földi kiszolgálási engedélyt, jelenleg több mint 100 magasan képzett szakembert foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint a társaság a legutóbbi lezárt pénzügyi évben, 2015-ben 1,357 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 1,045 milliárd forint után. Mérleg szerinti eredménye 232 millió forintra nőtt az előző évi 227 millióról.

Jelenleg négy társaság végzi a járatok földi kiszolgálását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a több nemzetközi repülőtéren szolgáltatást nyújtó török Celebi és a Menzies, az egykor a Malév gépeit kiszolgáló, állami tulajdonban lévő Malév Ground Handling és a BUDPORT.

MTI

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

ITT SZÁMÍTHAT MA
SEBESSÉGMÉRÉSRE

Traffipax

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

CEGLÉD AZ ÉN VÁROSOM

FOTÓPÁLYÁZAT

Kattints
ide
és
SZAVAZZ!

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2017. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.cegledcsatorna3.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.031 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 3592224 | Ebben a hónapban: 225472 | Ma: 1117 | jelenleg: 7 | Statisztika