Ceglédi "öreg laska"
A kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, a zsír felét leszűrjük, s ezen aranysárgára pirítjuk a szárított, tört laskát.A szalonnás részre apróra vágott vöröshagymát teszünk, s üvegesre pirítjuk. Paprikát, paradicsomot adunk hozzá, s tovább pirítjuk. A tűzről levéve fűszerpaprikát adunk hozzá. Beletesszük a karikára vágott zöldséget, répát, burgonyát, s kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük.
A félfövésben lévő zöldségekhez adjuk a füstölt szalonna zsírján pirított laskát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s lassú tűzön főzzük. Folyamatosan pótoljuk a folyadékot, amit a tészta felvesz, hozzáadjuk a füstölt kolbászt, s készre főzzük. Törekedjünk arra, hogy szinte az összes levet elfőzzük alóla. Az utolsó pár percben friss vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ínyencek főzhetik borsóval vagy szegfűgombával is. Forrón tálaljuk, s kovászolt házi cipóval ajánljuk alföldi vörösborral.
Ceglédi laskaleves
|
- 1 marék laska tészta
- 1 fej hagyma
- pici olaj vagy szalonna zsír
- 1 nagyobb krumpli
- 2 szál répa
- fél gumó zeller
- 1,3 l víz
- 2 teáskanál pirospaprika
- só,
- egész bors
|
A tésztát az olajon megpirítjuk, ki mennyire szereti.
Ha elértük a kívánt pirulási fokot, akkor belerakjuk az felszeletelt hagymát és megvárjuk míg üveges lesz. Ekkor félrehúzzuk és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Ezután felöntjük vízzel, belerakjuk a répát és a zellert. Érdemes vékonyra szeletelni, mert akkor hamar elkészül a leves. Megvárjuk míg majdnem puha lesz, ekkor belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.