Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

A LEGSZEBB KONYHAKERT MOZGALOM


NEVEZÉSI LAP "A legszebb konyhakert" 2019. évi pályázathoz

 

FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE

"A LEGSZEBB KONYHAKERT"

 

HELYI KÖRNYEZETSZÉPÍTŐ VERSENYHEZ

 

Cegléd város polgármestere "A legszebb konyhakertek" programban való részvételre hívja fel a város lakóinak figyelmét! Hazánkban még sokan emlékeznek nagyszüleink konyhakertjére, amikor még szinte bármilyen zöldség megtermett a ház körül. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig un. konyhakert kapott helyett. Azok a növények, amik nagyobb helyet igényeltek - burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica - a legtöbb család esetében kikerült az ún. "zártkertbe" a gyümölcsfák közé/mellé. A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallták a különféle médiumok a lakosság felé, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet ezeket kapni a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb. Igen, lehet, hogy szebb, de - mint mostanra már kiderült - az eredete sokszor bizonytalan, és a minősége sem olyan, mint amit otthon magunknak megtermelünk. Mi tudjuk, hogy mikor, mennyit permeteztünk, ha használunk egyáltalán vegyszert! Sajnos, ennek a médiapropagandának köszönhetően a lakosság jelentős része - és ez már a legkisebb, pár utcából álló falura is igaz - a kerteket fűvel borította le, és csak virágokat gondoz, füvet vág. A zöldségeket üzletekből, hiper-, szupermarketekből szerzi be, melyek tetszetősek és olcsóak ugyan, de eredetük bizonytalan, az egészséges élelmiszertől sokszor messze állnak. Ezen a tendencián lehet ezzel a programmal változtatni, hiszen bárki képes lehet az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges zöldségeket tud letenni családja asztalára. (A megérdemelt, egészséges zöldségért pedig elég a kert végébe kisétálni, nem kell bevásárlásra indulni.) "A legszebb konyhakert" c. program tehát ezt hivatott népszerűsíteni a lakosok körében, illetve akik már ezt művelik, ez által kellő elismerést, odafigyelést kaphatnak. Mindezek nyomán remélhető, hogy példájukat minél többen követik.

 

A program teljes egészében illeszkedik az Agrárminisztérium koncepciójához és élvezi Dr. Nagy István agrárminiszter úr teljes körű támogatását.

 

A PROGRAM CÉLJA:

 • ösztönözni a lakosokat, hogy udvarukon, kertjükben termeljék meg a maguk és családjaik számára a konyhakerti zöldségeket, szemléletváltás, szemlélet átadás
 • fejlesztve ezzel az öngondoskodást, önellátást,
 • feléleszteni a már-már feledésbe merült hagyományos népi kertkultúrát
 • visszaadni a vidék régi arculatát
 • illetve megváltoztatni a helyi közösség elmúlt évtizedekben kialakult azon szemléletét, hogy lakóházuk, kertjük udvarán kizárólag csak füvet nyírjanak, a szükséges zöldségeket pedig multinacionális cégektől, bizonytalan forrásból szerezzék be.
 • fejleszteni a programmal az összefogást, az egymás megsegítését, közösségfejlesztés

 

KATEGÓRIÁK:

 • Mini: 50 m2-ig
 • Normál: 50 m2 felett
 • Közösségi: Óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek

 

ELVÁRÁSOK ÉS EGYBEN A BÍRÁLAT SZEMPONTJAI:

 1. A kertben minimum 5, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen
 2. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően
 3. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes, és egyben hasznos
 4. A kert rendezett környezetben helyezkedjen el
 5. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen
 6. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett Permetezési napló
 7. Előnyt élvez a komposztálás, öko/bio módszerek alkalmazása, öntözésnél csatorna/esővíz használata, a madárbarát kert kialakítása: található benne madáretető, madáritató, és madárodú, illetve ha a kertben minél több féle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz (tápanyag utánpótlás szerves, - természetes talajjavító anyagokkal pl. Riolittufával, komposzttal, öntözésnél csatorna/esővíz használata stb.)
 8. 2019-es év kiemelt témájához kapcsolódóan előny, ha a kertművelő minél több tájjellegű , régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében.

 

PROGRAM KOORDINÁTORAI:

 • Hegedűs Ágota alpolgármester
 • Pozsonyi Edina főkertész
 • Hervai Gergő főkertész-helyettes
 • Váradi Kitti városüzemeltetési ügyintéző

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

 1. június 15.

 

JELENTKEZÉS:

A jelentkezés módja a Jelentkezési lap kitöltése és leadása. A nevezés egy kitöltött űrlap segítségével történik, amelyben regisztrálhatnak a jelentkezők a programra. A Jelentkezés feltétele a mellékelt Jelentkezési lapok és Adatkezelési hozzájárulások kitöltése. Jelentkezési lap és Adatkezelési hozzájárulás letölthető a www.varvag.hu és www.cegled.hu weboldalakról, vagy beszerezhető személyesen a VÁRVAG Nonprofit Kft. 5. számú irodájában (2700 Cegléd, Gubody u. 28.). Jelentkezéskor, illetve a program idején szívesen veszünk fotót a kertről, mely segíti a bírálók munkáját.

A kitöltött jelentkezési lapot és az adatkezelési hozzájárulást a VÁRVAG Nonprofit Kft. 5. számú irodájában lehet leadni, illetve a pozsonyi.edina@varvag.hu e-mail címre lehet elküldeni!

 

 

DÍJAZÁS:

A versenybe benevezettek közül a kategóriák 1-3 helyezettei az Önkormányzat által felajánlott díjban részesülnek. Szakemberekből álló szemlebizottság alakul, akik a zsűrizéseket helyszíni bejárás alkalmával (június 15 - augusztus 15-ig) az értékelő lapok kitöltésével értékelik a látottakat.