ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. július 20. szombat, Illés napja van. - Holnap Dániel napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

JAZZDOB TÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY


A nagyterem látványa a kamaraterem felőlKármán Sándor hangszergyűjteményéből 2000. november 27-én Dobmúzeum nyílt Cegléden.


30 éve elkötelezett híve vagyok a doboknak. A 60-as évek végén kezdtem el levelezni a világ vezető ütőhangszergyáraival. Néhány év alatt akkora anyag gyűlt össze, mely már egy összehasonlító, elemző munkára is módot nyújtott. Ez irányú kutatásaim első állomása az 1979-ben megrendezett ''Dob története'' c. kiállítás volt. Ez a kiállítás az afrikai doboktól az akkori legmodernebb elektromos dobszintetizátorokig, mindent meg akart mutatni. Tíz évvel később már beláttam, hogy az ütőhangszerek világa olyan gazdag, hogy alapos tanulmányozásához egy emberöltő is kevés, ezért kutatásaim tárgyát az utolsó száz évre összpontosítottam.
Ennek összegzése volt második dobtörténeti kiállításom "Százéves a jazzdob 1890-1990" címmel, amely kijelölte az utat a következő évekre.

KamarateremSajnos, nagyon kevés ép hangszer és dokumentum maradt a századforduló és a háború közötti időkből. Foglalkoztatott a gondolat, hogy ezeket össze kellene gyűjteni, restaurálni, és közkinccsé tenni egy hangszermúzeum formájában.

Gyermekkoromban többször álmodtam arról, hogy egy ismeretlen helyen állok. Az egyik irány visszafelé visz az időben: Chick Webb, Buddy Rich, Gene Krupa elfelejtett dobfelszerelései tűnnek elő a pókháló alól. A terem másik vége a jövőbe vezet, ahol látom, milyen ötleteken dolgoznak a XXI. század hangszertervezői. Sok év telt el mire rájöttem, hogy ezt a helyet nem találhatom meg. Talán azért álmodom róla olyan sokszor, mert nekem kell megvalósítanom.

Sternberg hangszerüzlet portálA Múzeum emléket állít legendás hangszereknek, egykor élt híres dobosoknak és dobkészítő mestereknek, másrészt élő közege az ütőhangszeres kultúra népszerűsítésének. Kamaratermének korszerű színpadán rendhagyó zeneórákat, ütőhangszeres bemutatókat, dobtörténeti előadást, video vetítést tarthatunk. Könyvtára kutató jelleggel is működik, ahol több ezer katalógus, több száz kotta és szakkönyv, foto archívum és hangzó anyagok állnak rendelkezésre dobos és ütőhangszeres témakörben.

1992-ben néhány dobfelszereléssel, öreg fotókkal, dobverő és lábgép-gyűjteménnyel autógarázsomban berendeztem egy házi múzeumot.

Az eseménynek gyorsan híre ment és a látogatók egymásnak adták a kilincset. A dobok csak egyre szaporodtak, és a helyzet megérett arra, hogy az eddig szűk réteg számára hozzáférhető magángyűjteményből nyilvánosan látogatható hangszermúzeum legyen.

Weisz Api emlékhelyCegléd Város Önkormányzata a Dobmúzeum ügyét 1997-es döntésével egy 300m 2-es ingatlannal segítette elő. Az épület ideális helyen, Cegléd főterén áll, műemléki környezetben.

Az 1998-1999-es év az ingatlan rendbe hozásával, az új funkciók számára alkalmas építészeti kialakításával telt. Saját erőből és az üggyel együttérző támogatók segítségével 2000. november 27-én ünnepélyes keretek között új helyen megnyílt a Dobmúzeum.


1998-ban létrehoztuk a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítványt, melynek nevében foglalt célja az ütőhangszeres kultúra népszerűsítése. Ennek érdekében:

  • üzemeltetjük a Dobmúzeumot, gyarapítjuk és restauráljuk a gyűjteményt
  • évente egy alkalommal Nemzetközi Dobos- és Ütős Gálakoncerteket szervezünk
  • évente egy alkalommal döntünk az "Arany dobverő" díj odaítéléséről
  • zenei témájú könyvek, táborok szervezését, kivitelezését segítjük

A világon is egyedülálló hangszergyűjtemény - amelyhez kivételes gazdagságú dokumentum-, kép és hangarchívum kapcsolódik a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatja be 1900-tól napjainkig.

Kármán Sándor

 

Dobmúzeum logó Cím: Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány
 2700 Cegléd, Szabadság tér 5.
Telefon: +36-20/365-1724
Email: drummuseum@gmail.com
Honlap: www.drummuseum.hu
Nyitva tartás: Hétfőtől - péntekig: 10-16 óráig
Hétvégén: Előzetes egyeztetés szerint
Belépődíj: 1000 Ft/fő

KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.077 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 30700543 | Ebben a hónapban: 304754 | Ma: 7382 | jelenleg: 9 | Statisztika