ENGLISH DEUTSCH
Ma 2023. február 8. szerda, Aranka napja van. - Holnap Abigél napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/47 bejegyzés:10/464

Újabb Pest vármegyei sikerek a diákolimpia országos döntőjén »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 07. kedd, 09:37
Újabb Pest vármegyei sikerek a diákolimpia országos döntőjén
Tovább robog a Diákolimpia® döntők sorozata, e hétvégén a floorballosok csatáztak három napon át, mind a hat korcsoportban. Az iskolákban is egyre népszerűbb sportágban folyamatosan növekszik a Diákolimpia® résztvevői szám,

Tovább robog a Diákolimpia® döntők sorozata, e hétvégén a floorballosok csatáztak három napon át, mind a hat korcsoportban.

Az iskolákban is egyre népszerűbb sportágban folyamatosan növekszik a Diákolimpia® résztvevői szám, ami érthető, hiszen a versenyeken fantasztikus a hangulat, szól a zene, a mérkőzések gyorsan pörögnek, így igazi fesztivál-jellegűek ezek a rendezvények. Idén 744 csapat indult és vett részt a versenysorozatban, közülük került ki korcsoportonként a legjobb 8 fiú és 8 lánycsapat, összesen közel 672 sportoló jutott el az országos döntőig.

Pest vármegyét számos csapat képviselte az országos döntőn, ahol az alábbi végeredmények születtek:

Ezüst érem: III. kcs. lány - Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Bronzérem: I. kcs. fiú - Újszilvás, Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Általános Iskolája

5. hely IV. kcs. fiú - Szigetszentmiklós, Kardos István Általános Iskola és Gimnázium

Élő közvetítés a közmeghallgatásról »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. január 27. péntek, 08:30
Közmeghallgatás lesz a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Göd, Schenek István u. 1.) felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról. Helyszíne: Duna-part

Közmeghallgatás lesz a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Göd, Schenek István u. 1.) felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról.

Helyszíne: Duna-part Nyaralóházak (2132 Göd, Jósika u. 14. Színházterem)
Időpontja: 2023. január 31. 16:00 óra

A közmeghallgatást az önkormányzat youtube csatornáján követhetik élőben.

www.pestmegye.hu

Pest megyei sikerek az év első diákolimpiáján »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. január 23. hétfő, 12:01
Pest megyei sikerek az év első diákolimpiáján
2022.01.20-22 között Pécsen rendezték meg az V-VI. korcsportos Futsal Diákolimpia országos döntőjét. Megyénket a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata képviselte. A gimnazista fiúk csoportkörüket három nyert mérkőzéssel kezdték, így a

2022.01.20-22 között Pécsen rendezték meg az V-VI. korcsportos Futsal Diákolimpia országos döntőjét. Megyénket a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata képviselte. A gimnazista fiúk csoportkörüket három nyert mérkőzéssel kezdték, így a tabella élén végeztek. A keresztjáték során 6:1-es győzelmet arattak a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium csapata ellen. A helyosztókon a döntőig meneteltek, ahol a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapata ellen már nem sikerült a bravúr, így ezüstéremmel térhettek haza.

Ugyanezen a hétvégén rendezték meg az V-VI. korcsportos Röplabda Diákolimpia országos döntőjét, Békéscsabán. Megyénket egy lány és egy fiú csapat is képviselte. Előbbi a Gödöllői Török Ignác Gimnázium csapata az ötödik, utóbbi a Pilisvörösvár, Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium a hatodik helyet szerezte meg.

Kép forrás: diakolimpia.hu

2022. a kulturális örökségvédelmi kiadványok éve volt Pest megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 20. kedd, 09:34
2022. a kulturális örökségvédelmi kiadványok éve volt Pest megyében
Pest megye népművészeti értékeinek egyedülálló publikációja valósult meg ebben az évben Pest Megye Önkormányzatának szakmai támogatásával.

Pest megye népművészeti értékeinek egyedülálló publikációja valósult meg ebben az évben Pest Megye Önkormányzatának szakmai támogatásával.

A kulturális örökségvédelmi kiadványok helyi népdalos örökséget, népmeséket, hiedelmeket, élettörténeteket tartalmaznak, mindezek mellett pedig számos esetben eredeti archív hangfelvételeket (helyi vokális értékeket) CD-ROM, DVD-ROM mellékletekkel, valamint zenei CD-kel.

Összesen 16 kiadvány jelent meg pályázati forrásokból 2022-ben, amelyeknek szakmai hátterét Pest megye biztosította. Ezek egyedülálló örökségeink, korábban pedig nem valósult meg közreadásuk. A kiadványok oktatási segédanyagként felhasználhatók az alap-, közép-, valamint a felsőfokú oktatásban, illetve turisztikai és idegenforgalmi szerepük is jelentős. A legfontosabb, hogy a kiadványok egy-egy közösség, egy település, de akár az egész régió, a megye identitástudatát erősítő publikációk valósultak meg, amelyek segítségével – és módszeres felhasználásukkal – újabb 3-4 generáción keresztül átörökítésre kerülhetnek népművészeti értékeink.

A 2022-ben megvalósított kulturális örökségvédelmi kiadványok és kiadójuk:
- Dányi népdalok c. könyv (Dány Község Önkormányzata)
- Dányi népdalok c. könyv DVD-ROM melléklete (Dány Község Önkormányzata)
- Dányi népdalok c. zenei CD (Dány Község Önkormányzata)
- Hévízgyörki népmesék, élettörténetek, hiedelmek c. könyv (Hévízgyörk Község Önkormányzata)
- Bartók a Tápió mentén c. könyv (Tápiómente Közhasznú Alapítvány, Nagykáta)
- Bartók a Tápió mentén c. konferenciafüzet (Tápiómente Közhasznú Alapítvány, Nagykáta)
- Mende népművészeti értékei c. könyv (Mende Polgárőrség Egyesület)
- Mende népművészeti értékei c. DVD-ROM melléklet (Mende Polgárőrség Egyesület)
- Simonffy Kálmán nótaszerző műveinek összkiadása c. könyv (Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele)
- „Hej, az én szeretőm...” – Simonffy Kálmán szerzeményei I-II. CD (Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele)
- Schwäbische Lieder und Sprüche aus Wetschesch – Sváb énekek és mondókák Vecsésről c. könyv és DVD-ROM melléklete (Kulturverein – Vecsés Egyesület)
- Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! – Szemelvények Kossuth Lajos életéből, zenei örökségéről c. könyv (Kossuth Múzeum, Cegléd)
- Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! c. zenei CD (Kossuth Múzeum, Cegléd)
- Abonyi népdalok c. könyv (Abonyi Tarkaborjú Hagyományőrző, Kulturális, Turisztikai Egyesület)
- Abonyi népdalok c. könyv DVD-ROM melléklete (Abonyi Tarkaborjú Hagyományőrző, Kulturális, Turisztikai Egyesület)

A kiadványok kiemelt fővédnöke Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke volt, a szakmai munkát Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense végezte el.

A kulturális örökségvédelmi kiadványok szakmai támogatásával 2023-ban is számos közreadás valósul meg Pest megyében, népszerűsítve ezzel is 187 településünk értékeit.

www.pestmegye.hu

Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése című projekt zárórendezvénye »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 19. hétfő, 15:34
Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése című projekt zárórendezvénye
A Pest megyei zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárórendezvénye került megrendezésre 2022. december 12-én a Pest Megyei Önkormányzaton.

A Pest megyei zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárórendezvénye került megrendezésre 2022. december 12-én a Pest Megyei Önkormányzaton.

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a „Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése” névre keresztelt projektet, amelynek eredményes végrehajtását követően zárórendezvényen kerültek bemutatásra a projekt eredményei.

Szabó István köszöntette a vendégeket

Az eseményt Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért Pest Megye Önkormányzata és a Mária Út Közhasznú Egyesület évek óta tartó, gyümölcsöző kapcsolatára, a Mária út jelentőségére mind Magyarország, mind a megye turizmusában és a zarándoklat kedvező hatásaira a testi és lelki egészség megőrzésének szempontjából.

A megnyitót követően a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinátora, Galgócziné Szabó Zsófia mutatta be a Mária út – mint Közép-Európa meghatározó zarándokútja – társadalmi, gazdasági és vallási szerepét, majd a projekt eredményeit is ismertette.

A projekt eredményeként a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen – a „Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése” című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán – információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei szakaszait lehet virtuálisan bejárni a Google Maps térkép Street View moduljába integráltan. Ez utóbbi fejlesztésnek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez nyújthat segítséget a felhasználók számára.

A bemutatót követően számos kérdés fogalmazódott meg a hallgatóság részéről, amelyre a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatársai válaszoltak.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu

Ráckevei tanulmányi kirándulással és budapesti konferenciával zárul a DANUrB+ projekt »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 13. kedd, 12:31
Ráckevei tanulmányi kirándulással és budapesti konferenciával zárul a DANUrB+ projekt
A DANUrB+ Pest Megye Önkormányzatának egyik legnagyobb nemzetközi projektje, ami 3+3 éven keresztül tartott. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése a Duna menti országok összekapcsolása a kulturális örökségeik által: a

A DANUrB+ Pest Megye Önkormányzatának egyik legnagyobb nemzetközi projektje, ami 3+3 éven keresztül tartott. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése a Duna menti országok összekapcsolása a kulturális örökségeik által: a helyi együttműködések és fenntartható turizmus elősegítése, a kulturális hagyományokra és értékekre épülő fejlesztések, akciótervek kidolgozása és rendezvények megvalósítása volt.

Pest Megye Önkormányzata a kezdetektől aktív tagja a DANUrB+ partnerségnek és a pest megyei Duna szakasz két területe, a Szigetzug (Ráckeve és térsége) illetve, az Ipolymente (Szob és térsége) kiemelt szerepet kapott a projektben. Az elmúlt években a két mikrorégióban megvalósított, elsősorban a közösségi tervezésre és a helyi közösség minél szélesebb körének bevonására épülő tevékenységek eredményeként olyan hatékony helyi együttműködések jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a közösen felépített stratégia mentén, mind a helyi közösségek, mind pedig a térségbe látogatók számára vonzó turisztikai és szabadidős programok valósuljanak meg.

A stratégiák felépítéséig és az egyes térségekben meglévő ötletek megvalósítható projektekké formálásáig a DANUrB+ nemzetközi szakértői hátterén (a 19 tagú partnerségben 6 egyetem, turizmussal és régiófejlesztéssel foglalkozó kutatóintézetek és ügynökségek, területi önkormányzat, továbbá civil szervezetek vesznek részt) kívül elkötelezettségen, aprólékos munkán és elsősorban a helyi szereplőkkel kialakított bizalmi kapcsolat kialakításán keresztül vezetett az út. A részletes adatgyűjtés, az átfogó helyzetelemzés és nem utolsósorban az elmélyült beszélgetések mind előfeltételei voltak annak, hogy a helyszínenként egy-egy regionális konferenciából és hat-hat workshopból álló programok eredményesek legyenek. Ahhoz, hogy ezek az eredmények a közösség valódi elképzeléseit tükrözzék a két térségben a stratégiaalkotás koordinálásával megbízott szakemberek összesen 120 helyi szereplővel vették fel a kapcsolatot és közülük 60-an aktívan részt is vettek a tervek kidolgozásában és a projektek kiválasztásában. A Szigetzug hat, és az Ipolymente nyolc településnek képviselői: polgármesterek, helyi vállalkozók, kulturális és oktatási intézmények vezetői és civil szervezetek tagjai aktívan és odaadóan dolgoztak több hónapon keresztül a DANUrB+ projekt és Pest Megye Önkormányzatának szakértői segítségével, melynek eredményeként sikerült mindkét térség konkrét projekteket, turisztikai útvonalakat és turizmus marketing eszközeit is tartalmazó akciótervét elkészíteni.

A szigorú értelemben vett szakmai munka mellett mindkét akcióterületen a helyi közösséget megszólító és bevonó eseményekre is sor került. A DANUrB+ vezető szakmai partnere, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Urbanisztikai Tanszéke 2021-ben Szobon, 2022-ben pedig Ráckevén szervezte meg hallgatóinak szóló építőtáborát. Az építőtáborokhoz kapcsolódó különleges rendezvények célja, a folyó és a települések kapcsolatának, illetve a helyi kulturális- és természeti örökség hasznosításának bemutatása volt. Szobon, a tábor 45 résztvevője egy 40 méteres kenuhidat épített a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között. A folyó mindkét oldaláról érkeztek az érdeklődők gyalog, kerékpárral, gyerekekkel, babakocsival, kutyával. A híd értékét tovább növelte, hogy a faanyagból Szobon különböző köztéri bútorokat készítettek kisebb hallgatói csapatok, melyek azóta is jól használhatóak és egyben a kenuhíd emlékét is őrzik. Ráckevén, a „Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán” fesztiválon egyrészt a DANUrB+ projekt keretében szervezett egyetemi építőtábor tevékenységével és eredményeivel, másrészt pedig a térség gasztronómiai és turisztikai szempontból kiemelkedő értékeivel ismerkedhettek meg a fesztiválozók. Itt a BME hallgatói egy féléves tervezési tantárgy keretében álmodták meg a ráckevei Duna-partra kerülő új köztéri bútorokat, amiket a teljes csapat egész hetes munkájának köszönhetően a fesztiválon már mindenki élvezhetett. A tábor másik célkitűzése az MHSz székház revitalizációjának elindítása volt. A hallgatók az Urbanisztika Tanszék oktatóinak vezetésével a hétvégi fesztiválon közösségi tervezés workshopon is részt vehettek a helyi szereplőkkel, aminek célja az épület új funkciójának kiválasztása volt. A DANUrB+ prgram célja egy dunai védjegy rendszer kialakítása is, amely a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai célpontok megfelelő minőségét és közösségi értékét garantálja. A védjegy térségbeli jelöltjei szintén a Partraszállás alkalmából mutatkoztak be a Vadkacsa strandon egy mini kiállítás és beszélgetés keretében.

A nemzetközi DANUrB+ közösség az Ipolymentén folyó munkával 2021 októberében ismerkedett meg, amikor az Ipolyszalkai Tájházba , illetve Szobra látogattak a projekt hatodik nemzetközi találkozója alkalmából. A Szigetzug tapasztalatainak megismerésre pedig a zárókonferencia keretében szervezett tanulmányi kiránduláson 2022. december 11-én került sor. A program első napján a projektpartnerek felkeresték Ráckevét és egy „jó gyakorlat” körút keretében járták végig az akciótervhez kapcsolódó helyszíneket, a Vadkacsa strandot, a Tűztorony kilátót, a Népművészeti Házat és a Szerb Orthodox Templomot.

Wolf Péter elnöki tanácsadó (Pest Megye Önkormányzata) tart előadást a DANUrB+ zárókonferencián

A ráckevei kirándulás után másnap, a DANUrB+ zárókonferencia – A Journey Connecting Communities – a Margit-szigeten a Kristály Szintéren folytatódott, fókuszában a DANUrB+ eredmények értékelése és a Duna menti közösségek jövője állt. Meghívott előadók egész Európából érkeztek, hogy megosszák saját tapasztalataikat és gondolataikat a fenntartható városhasználatot és turizmust övező kérdésekről. A rendezvénynek szintén fontos célja volt, hogy szélesebb közönségnek mutassa meg, hogyan teremthető meg a kulturális kohézió a Duna-régióban a helyi közösségek bevonásával, az épített, természeti és kulturális örökség újra-értékelésével, valamint a fenntartható turizmus és a regionális márkaépítés fejlesztésével. A záró programsorozat keretében a Toldi Moziban megtekinthető lesz az „Eyes of the Danube - A journey connecting communities” DANUrB+ dokumentumfilm premierje is, amely 12 dunai történetet mutat be, melyek között a folyó jelenti az összekötő kapcsot.

www.pestmegye.hu

Ilyen lett a mini bölcsőde Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 07. szerda, 10:58
Ilyen lett a mini bölcsőde Újszilváson
A településen korábban is volt egy mini bölcsődei csoport, mely az óvodában működik, azonban a településen élő kisgyermekek száma és a bölcsőde iránti kereslet miatt szükséges volt egy új mini

A településen korábban is volt egy mini bölcsődei csoport, mely az óvodában működik, azonban a településen élő kisgyermekek száma és a bölcsőde iránti kereslet miatt szükséges volt egy új mini bölcsőde létrehozása.

Újszilvás Község Önkormányzata a Pénzügyminisztérium által nyújtott 49.999.999 forint vissza nem térítendő támogatás segítségével egy 8 férőhelyes mini bölcsődét épített a településen. A támogatás intenzitása 95% a szükséges önerőt az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja.

A támogatásnak köszönhetően egy csoportszobás, 62,73 m2 hasznos alapterületű mini bölcsőde épült, ami maximum 8 kisgyermek elhelyezésre lesz alkalmas. Az intézmény a Mező Imre utcában helyezkedik el, közvetlenül az óvoda épülete mellett. Új építés lévén a pályázat által előírt feltételek szerint teljesültek a komplex akadálymentesítés követelményei. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos 304 m2 területű játszókert is kialakításra került játszóvárral, homokozóval.

A bölcsőde létesítése egyben munkahelyeket is teremt, melyeket elsősorban helyi lakosokkal szeretnénk betölteni.

A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
Pályázati felhívás megnevezése: Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében

Projekt megvalósítási helye: Újszilvás, Mező Imre utca, hrsz. 67/2
Projekt kezdete: 2020. június 8.

www.pestmegye.hu

Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 07. szerda, 10:08
Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése
A zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárult le idén a Mária út Pest megyei szakaszán.

A zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárult le idén a Mária út Pest megyei szakaszán.

A támogatás forrását – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium biztosította a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” program keretében. A projekt során információs és irányítótáblák, virtuális útvonalbemutató rendszer és információs kioszkok kerültek kialakításra.

A Mária Út – Közép-Európa Zarándokútja – kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes hossza mintegy 1400 km és mintegy 400 települést kapcsol össze. A zarándokút, illetve a zarándokturizmus különleges lehetőséget teremt a közösségek számára. Hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az emberek közötti kapcsolatok és a helyi, térségi identitás erősítéséhez. Egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság és azon belül a szálláshely- és vendéglátás szolgáltatásainak fejlődését, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben elősegíti a közösség részvételén és társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezések sikerét. A települések egyenként és együtt is erősebbek lehetnek a zarándokturizmus fejlődésével. A kevésbé látogatott, és viszonylag elzárt települések bekapcsolásával – a vidéki térségek feltárásával – a Mária Út egyedülálló missziót tölt be.

A hévízgyörki épület

A Mária Út nyugat-keleti és észak-déli szakaszai a leágazásokkal együtt közel 50 települést érintenek Pest megyében. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hisz a látogatottság remélt gyarapodásából, a zarándokút mentén lévő településeken történő fogyasztásból, vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek az önkormányzatok. A világban és hazánkban évről évre gyarapszik a zarándokok száma, s a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú pezsdülése új munkahelyeket is teremthet.

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a „Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése” névre keresztelt projektet. Ennek során a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen – a „Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése” című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán – információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei részét lehet virtuálisan bejárni. Ennek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez fog segítséget nyújtani a felhasználók számára.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu

Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 06. kedd, 11:26
Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje
MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba.

MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba.

A menetrendváltás előtt folyamatosan tettük közzé az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés felügyeletét, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. Az egyeztetések eredményeként az előzetesen meghirdetett változásokkal ellentétben nem módosul a járatok menetrendje Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében: az autóbuszközlekedés hatvani vasútvonal felújítása kapcsán tervezett átalakításait a beérkező utasjelzések, észrevételek felülvizsgálatának eredményeként nem hajtják végre.

A megrendelő minisztérium és vállalatcsoport vezetőinek egyeztetése során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek, hiszen a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodvalehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozták ki.

A folyamat eredményeként a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében meghirdetett autóbuszos menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon járataink a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is. További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Részletes menetrend ITT böngészhető.

www.pestmegye.hu

16. Pest megyei levéltári nap »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 05. hétfő, 14:06
16. Pest megyei levéltári nap
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt nehéz, járványos időszak eseményeinek tükrében az elmúlt három évszázad közegészség- és járványügyi történetére pillantott vissza.

A konferencia résztvevőit Szabó István Pest vármegye közgyűlésének elnöke és Dr. Czetz Balázs főigazgatóhelyettes úr köszöntötte. A tudományos tanácskozás levezető elnöki feladatát Dr. Molnár László a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Levéltárának igazgatója vállalta el. Az első előadást dr. Baros-Gyimóthy Eszter munkatársunk tartotta, aki az 1710. és az 1739. évi pestis lefolyását és családi életre gyakorolt hatását vizsgálta Csetnek mezővárosában. Kitért a pestist követő években a házasságkötési szokások változására, illetve a járvány közösségre gyakorolt hosszútávi hatásaira.

Szabó István köszöntötte a vendégeket

Dr. Schramek László igazgató úr a Pest megyét 1709 és 1712 között pusztító pestisjárvány terjedését és közigazgatásra gyakorolt hatását tárta fel. Kihangsúlyozta, hogy a párhuzamosan létező királyi és kuruc Pest vármegyében ebből az időszakból kevés levéltári forrás maradt fent, így nehéz az áldozatok pontos számát meghatározni.

Borsos Hedvig a ceglédi Kossuth Múzeum nyugalmazott munkatársa egy ceglédi példán keresztül ismertette, hogy a bábák milyen fontos szerepet játszottak a kiegyezés idején a csecsemők és az édesanyák egészségének megőrzése érdekében. Bemutatta a bába a város vezetésének beadott panaszát is.

Ogoljuk-Berzsenyi Anett Budapest Főváros Levéltárának levéltárosa a 19. és 20. század fordulójának fővárosi járványügyi rendelkezéseit és intézményi rendszerét mutatta be. Előadásában kitért a fertőtlenítő intézet és a járványkórházak alapításának körülményeire, és az új vizsgálati módszerek bevezetésére pl. a szennyvízben mérhető örökítőanyag analízisének fontosságára.

Völgyi Réka ugyancsak Budapest Főváros Levéltárának munkatársa a prostituáltak társadalomban elfoglalt helyét és a rájuk vonatkozó kortárs közegészségügyi rendelkezéseket ismertette a dualizmus korszakában. Kihangsúlyozta, hogy már a vizsgált időszakban is milyen nagy hangsúlyt fektettek a társadalmi perifériára szorult nők helyzetére, egészségügyi állapotára, testi jellemzőire.

Pálfi Ádám kollégánk dr. Nádas Sándor nagykőrösi orvos hagyatéki irataiból kiindulva mutatta be a fogorvos életét gyermekkorától az I. világháború alatti katonaorvosi pályafutásáig. Előadásával a családi iratok fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyekből kiindulva több levéltári forrástípust vizsgálva juthatnak el a családfakutatók egy teljes életpálya megismeréséhez.

Előadó kollégáinknak és látogatóinknak ezúton is köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

A téma iránt érdeklődők figyelmét felhívjük Kocsis Sára és Poros Lilla kolléganőink virtuális galériájára, amely Nagykőrös járványok elleni intézkedéseibe enged bepillantást a 20. század elejéről.

Fotók ITT érhetőek el.

www.pestmegye.hu

KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.084 másodperc alatt készült el. | Copyright 2023 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 22689611 | Ebben a hónapban: 50050 | Ma: 1705 | jelenleg: 1 | Statisztika