ENGLISH DEUTSCH
Ma 2022. december 5. hétfő, Vilma napja van. - Holnap Miklós napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/46 bejegyzés:10/455

16. Pest megyei levéltári nap »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 05. hétfő, 14:06
16. Pest megyei levéltári nap
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt nehéz, járványos időszak eseményeinek tükrében az elmúlt három évszázad közegészség- és járványügyi történetére pillantott vissza.

A konferencia résztvevőit Szabó István Pest vármegye közgyűlésének elnöke és Dr. Czetz Balázs főigazgatóhelyettes úr köszöntötte. A tudományos tanácskozás levezető elnöki feladatát Dr. Molnár László a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Levéltárának igazgatója vállalta el. Az első előadást dr. Baros-Gyimóthy Eszter munkatársunk tartotta, aki az 1710. és az 1739. évi pestis lefolyását és családi életre gyakorolt hatását vizsgálta Csetnek mezővárosában. Kitért a pestist követő években a házasságkötési szokások változására, illetve a járvány közösségre gyakorolt hosszútávi hatásaira.

Szabó István köszöntötte a vendégeket

Dr. Schramek László igazgató úr a Pest megyét 1709 és 1712 között pusztító pestisjárvány terjedését és közigazgatásra gyakorolt hatását tárta fel. Kihangsúlyozta, hogy a párhuzamosan létező királyi és kuruc Pest vármegyében ebből az időszakból kevés levéltári forrás maradt fent, így nehéz az áldozatok pontos számát meghatározni.

Borsos Hedvig a ceglédi Kossuth Múzeum nyugalmazott munkatársa egy ceglédi példán keresztül ismertette, hogy a bábák milyen fontos szerepet játszottak a kiegyezés idején a csecsemők és az édesanyák egészségének megőrzése érdekében. Bemutatta a bába a város vezetésének beadott panaszát is.

Ogoljuk-Berzsenyi Anett Budapest Főváros Levéltárának levéltárosa a 19. és 20. század fordulójának fővárosi járványügyi rendelkezéseit és intézményi rendszerét mutatta be. Előadásában kitért a fertőtlenítő intézet és a járványkórházak alapításának körülményeire, és az új vizsgálati módszerek bevezetésére pl. a szennyvízben mérhető örökítőanyag analízisének fontosságára.

Völgyi Réka ugyancsak Budapest Főváros Levéltárának munkatársa a prostituáltak társadalomban elfoglalt helyét és a rájuk vonatkozó kortárs közegészségügyi rendelkezéseket ismertette a dualizmus korszakában. Kihangsúlyozta, hogy már a vizsgált időszakban is milyen nagy hangsúlyt fektettek a társadalmi perifériára szorult nők helyzetére, egészségügyi állapotára, testi jellemzőire.

Pálfi Ádám kollégánk dr. Nádas Sándor nagykőrösi orvos hagyatéki irataiból kiindulva mutatta be a fogorvos életét gyermekkorától az I. világháború alatti katonaorvosi pályafutásáig. Előadásával a családi iratok fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyekből kiindulva több levéltári forrástípust vizsgálva juthatnak el a családfakutatók egy teljes életpálya megismeréséhez.

Előadó kollégáinknak és látogatóinknak ezúton is köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

A téma iránt érdeklődők figyelmét felhívjük Kocsis Sára és Poros Lilla kolléganőink virtuális galériájára, amely Nagykőrös járványok elleni intézkedéseibe enged bepillantást a 20. század elejéről.

Fotók ITT érhetőek el.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei romák »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 11:19
Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei romák
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat 2022. december 12-én 11:00 órától közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne 1052 Budapest, Városház u. 7. A közmeghallgatás során

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat 2022. december 12-én 11:00 órától közmeghallgatást tart.

A közmeghallgatás helyszíne 1052 Budapest, Városház u. 7.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagjai felé.

Rafael Pál sk.
Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat
elnök

www.pestmegye.hu

Zajlanak a diákolimpiai versenyek Pest megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 11:05
Zajlanak a diákolimpiai versenyek Pest megyében
Az elmúlt tanévekkel szemben idén úgy tűnik sikerül minden diákolimpiai versenyt meghirdetni. Az őszi félév az V-VI. korcsoportsokról szól, hiszen decemberig lezajlanak a labdajátékok az országos elődöntőig bezárólag. Pest megye

Az elmúlt tanévekkel szemben idén úgy tűnik sikerül minden diákolimpiai versenyt meghirdetni. Az őszi félév az V-VI. korcsoportsokról szól, hiszen decemberig lezajlanak a labdajátékok az országos elődöntőig bezárólag. Pest megye nagy szerepet vállal ezek megvalósításában. Számos településen rendezünk országos elődöntőt. Dunakeszin kerül megrendezésre a futsal és kézilabda, Monoron a kosárlabda és Gödöllőn a röplabda Diákolimpia országos elődöntője.

Az általános iskolás korosztály számára a futsal és a játékos sportverseny megyei fordulói zajlanak.

Az asztalitenisz megye döntőjét október végén Gödöllőn rendeztük meg, ahonnan a legjobbak már készülnek a februárban Kiskunfélegyházán megrendezésre kerülő országos döntőre.

A téli szünet utánra is marad bőven verseny, hiszen elkezdődnek az általános iskolásoknak a labdajátékok, míg a középiskolásoknak az amatőr bajnokságok. Továbbá a Pest Megyei Diáksport Szövetség február 11-12-én Dunakeszin Grundbírkózás Diákolimpia Országos Döntőt is rendez.

Ezek lettek idén Pest megye legszebb kertjei »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 10:11
Ezek lettek idén Pest megye legszebb kertjei
Lezárult a Virágos Pest megye pályázat, megszületett a végeredmény.

Lezárult a Virágos Pest megye pályázat, megszületett a végeredmény.

Második alkalommal rendezték meg a Virágos Pest megye versenyt, melynek célja a környezetbarát, kulturált településkép kialakítása, a megyében élő emberek életminőségének javítása, a vendégváró-kép kialakítása, a magyar kertkultúra ápolása, kiterjesztése volt. Az ünnepélyes díjátadót a halásztelki Malonyai kastélyban rendezték, melyen részt vett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.

Pest megyében hosszú évtizedek óta tapasztalható az önkormányzatok, valamint egyre nagyobb aktivitással a lakosság törekvése a környezetszépítése, a kulturált településkép kialakítására. Ezért Pest Megye Önkormányzata, Szigethalom Város Önkormányzata, Dunavarsány Város Önkormányzata, a Zöld Háló Egyesület és a Pest Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázatot hirdetett Virágos Pest megye címmel. A szépet, a kulturált környezetet szerető Pest megyei szervezeteket kértük, hogy kapcsolódjanak be ebbe a versengésbe.

A beérkezett pályázatok alapján alakult ki a sorrend:

 I. helyezett: Durkó Éva (Felsőpakony), díja 30 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

II. helyezett: Kojetinszki Beáta (Dunavarsány), díja 20 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

III. helyezett: Bencze Gyuláné (Szigethalom), díja 10 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

www.pestmegye.hu

Megújultak Törtel útjai »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 30. szerda, 10:27
Megújultak Törtel útjai
Törtel Község Önkormányzata a PM_ONKORMUT_2018/127 azonosítószámú, „Belterületi utak fejlesztése és buszöblök kialakítása Törtelen 2018” című projekt keretében 99.744.415 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 2 belterületi út felújítása és

Törtel Község Önkormányzata a PM_ONKORMUT_2018/127 azonosítószámú, „Belterületi utak fejlesztése és buszöblök kialakítása Törtelen 2018” című projekt keretében 99.744.415 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 2 belterületi út felújítása és autóbuszöblök kialakítása valósult meg.

A Belső Kőrösi út Törtel egyik főútja, országos mellékút, települési gyűjtőút, ahol a helyi buszjárat is közlekedik. A fejlesztett utca mentén több forgalomvonzó létesítmény, közszolgáltatás, valamint a település szempontjából jelentős foglalkoztató és egyéb vállalkozás is található. A fejlesztéssel érintett másik utca, a Kőrösi útról nyíló Somogyi Béla út, mely korábban rossz minőségű, rendezetlen földút volt, aminek a vízelvezetése sem volt megfelelő.

A fejlesztés részeként a közel 50 éve épült Belső Kőrösi út első átfogó felújítására, autóbuszöblök kialakítására és a Somogyi Béla út szilárd burkolattal történő ellátására került sor. Az útfelújítás Belső Kőrösi úton 642 m-en az útfelület szélesítésével, 3 db utasváróval ellátott buszmegálló öböl kialakításával, valamint egy napelemes sebességmérő készülék kihelyezésével együtt történt meg, míg a Somogyi Béla úton 425 m hosszban, újonnan kialakított szilárd burkolatú belterületi útszakasz került megvalósításra.

A fejlesztésnek köszönhetően javult a helyi lakosok komfortérzete, megkönnyítve és gyorsítva a munkahelyek és az alapszolgáltatások elérését, javult a településkép, és nem utolsósorban a közlekedés vonatkozásában javultak a gazdasági fejlődés infrastrukturális feltételei is.

A projekt az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén” című, PM_ONKORMUT_2018 kódszámú pályázati kiírás keretében, a Pénzügyminisztérium támogatásával, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból valósult meg. A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezés munkálatok első részét a GYPROCH-BAU Kft, míg a fejlesztés befejező szakaszában a hátralévő munkálatokat a Lakmé Kft. végezte el.

www.pestmegye.hu

Megújulnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületei »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 29. kedd, 08:16
Megújulnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületei
Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit teheti korszerűbbé – energiafelhasználási szempontból is.

Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit teheti korszerűbbé – energiafelhasználási szempontból is.

A fejlesztésnek köszönhetően a pedagógusképző főiskola 1100 hallgatója, oktatói és további munkatársai a XXI. századi körülményeknek megfelelő, modern, a környezet számára is fenntarthatóbb épületekben dolgozhatnak és tanulhatnak – várhatóan 2024-től.

A projekt céljai:
 minőségi és gyakorlatorientált oktatás biztosítása a hallgatók számára modern oktatási környezet kialakításával,
 a képzések munkaerőpiaci értékének fokozása,
 a hallgatók, oktatók, munkatársak esélyegyenlőségi helyzetének javítása,
 a főiskola gazdasági hátterének és munkavállaló-megtartó képességének növelése,
 az egyházmegyén belüli társadalmi összetartás megteremtése,
 az éghajlatváltozás mérséklése és a fenntartható működés elősegítése a zöld gazdasági átmenethez – az energiafüggőség és -felhasználás csökkentésén, napenergia alapú villamos áram termelésén és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül.

A főiskola központi épülete

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, közfeladatot ellátó, önálló jogi személy, mely a régió (elsősorban észak-kelet Pest megye, Nógrád megye) egyetlen felsőoktatási intézménye. A főiskola kiemelt feladata a pedagógus és szociálpedagógus képzés, amelyekkel a régió súlyos munkaerőpiaci igényeit próbálja javítani, emellett – közvetve – a társadalmi, gazdasági hátrányok ellensúlyozását is segíti.

A főiskola jelenleg nem csupán a felsőoktatás területén, de pedagógusképző intézményként sem éri el az alapvető infrastrukturális és szakmai feltételeket, amelyekre szükség van a mai modern, digitális oktatáshoz. A főiskola fenntartója által biztosított műemléki és helyi védelem alatt álló, 240 és 135 éves épületek rendkívül rossz állapotban vannak, épületenergetikai szempontból sem alkalmasak a munkavégzésre.

Ezen hiányosságok megoldására tűzte ki célul a főiskola váci campusán álló két épületének komplex energetikai korszerűsítését, a fenntarthatóság elősegítése érdekében.

A projekt keretében mindkét védett épület jelentősen túl fogja teljesíteni a 2019/786 bizottsági ajánlásban meghatározott, a közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást – az előzetes kibocsátásokhoz képest legalább 30%-kal történő csökkentését –, így a 026A klímakód teljesítése biztosított. Az 6949 m2-es Központi épület 240 éves, a felújítást követően a GG-ből DD kategóriába fog kerülni, míg az 1072m2-es, 135 éves Szent Miklós téri épület FF-ből CC kategóriába fog kerülni.

A beruházás várható befejezése 2023.12.31.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei románok »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 24. csütörtök, 08:52
Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei románok
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Román Önkormányzat 2022. december 3-án 14:00 órától közmeghallgatást tart.  Közmeghallgatás helyszíne: 1191 Budapest, Kisfaludy u. 20. A közmeghallgatás során az állampolgárok és

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Román Önkormányzat 2022. december 3-án 14:00 órától közmeghallgatást tart. 

Közmeghallgatás helyszíne: 1191 Budapest, Kisfaludy u. 20.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak a Pest Megyei Román Önkormányzat tagjai felé.

Dániel Adalbert sk.
Pest Megyei Román Önkormányzat
elnök

www.pestmegye.hu

XVI. Levéltári nap »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 22. kedd, 10:10
XVI. Levéltári nap
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata közösen rendezi meg a 16. levéltári napot.  Az ismeretterjesztő előadások az egészségügy történetének egy-egy fejezetébe nyújtanak bepillantást. Helyszín: Magyar

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata közösen rendezi meg a 16. levéltári napot. 

Az ismeretterjesztő előadások az egészségügy történetének egy-egy fejezetébe nyújtanak bepillantást.

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára (1097 Budapest, Vágóhíd u. 7. földszinti előadóterem)
Időpont: 2022. december 1. 10:00 óra

A részletes program:

A konferencián való részvétel ingyenes.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tart a megyei közgyűlés »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 09. szerda, 08:54
Közmeghallgatást tart a megyei közgyűlés
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2022. november 25-én 10 órától közmeghallgatást tart a Megyeháza (Budapest V. ker., Városház u. 7.) Kossuth Lajos termében. A közmeghallgatás során

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2022. november 25-én 10 órától közmeghallgatást tart a Megyeháza (Budapest V. ker., Városház u. 7.) Kossuth Lajos termében.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak Pest Megye Közgyűlésének tagjaihoz és tisztségviselőihez.

Szabó István
Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Elindult a 2022/2023. tanévi Diákolimpia® versenyrendszere »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 07. hétfő, 08:44
Elindult a 2022/2023. tanévi Diákolimpia® versenyrendszere
Pest megyében is megkezdődtek a versenyek a 2022/2023. tanév Diákolimpia® versenyrendszerében. Az idei évben sok nehézséggel kell megküzdenie az iskoláknak, de a sportolási kedv ezek ellenére sem csökken. A tanév

Pest megyében is megkezdődtek a versenyek a 2022/2023. tanév Diákolimpia® versenyrendszerében. Az idei évben sok nehézséggel kell megküzdenie az iskoláknak, de a sportolási kedv ezek ellenére sem csökken.

A tanév első versenye az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Pest megyei döntője volt Albertirsán az Ecsedi László Sportcentrumban, ahonnan a legjobbak bejutottak a kecskeméti országos döntőbe. Pest megyét számos csapat képviselte és kiváló eredményeket értek el:

III-IV. kcs. fiú

I. hely Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium – magasugrás

X. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház – 10x200 m vegyes váltó

III-IV. kcs. lány

II. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház – magasugrás

II. hely Hernádi Általános Iskola – súlylökés

III. hely Ráckevei Ady Endre Gimnázium – súlylökés

IV. hely Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium – magasugrás

IV. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház – távolugrás

V. hely Kiskunlacházi Általános Iskola – súlylökés

VI. hely Somogyi Imre Általános Iskola, Abony – kislabdahajítás

VIII. hely Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium – súlylökés

IX. hely Szigetszentmártoni Általános Iskola – súlylökés

V-VI. kcs. fiú

I. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – gerelyhajítás

II. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – távolugrás

II. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – 4x1500 m

VI. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – súlylökés

XII. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – svédváltó

V-VI. kcs. lány

I. hely Váci Madách Imre Gimnázium – gerelyhajítás

VI. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – távolugrás

X. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – 4x800 m

Az asztalitenisz Pest megyei döntője pénteken zajlott le Gödöllőn. A nagyon színvonalas rendezvényre, sajnos az utazás miatt kevesebb továbbjutó tudott eljönni a helyszínre.

Az őszi félévben jelenleg is zajlanak a középiskolásoknak a röplabda, kosárlabda, kézilabda és a futsal mérkőzések, az általános iskolások a játékos sportverseny, a floorball és futsal eseményeken küzdenek a továbbjutásért.

KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.083 másodperc alatt készült el. | Copyright 2022 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 21889799 | Ebben a hónapban: 41949 | Ma: 10284 | jelenleg: 3 | Statisztika